TOP termékek

Szállítás, fizetés

Szűrés

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog

Mariposas- társasjáték bemutató

2021.01.24 18:58
Mariposas- társasjáték bemutató

Mariposas - Egy különleges családi társasjáték lepkékkel

A társasjátékok egyre nagyobb kínálatában a természettel, elővilággal foglalkozó játékok szinte mind sikeresek lettek. Népszerűségük a témaválasztásukban is rejlik, a már megszokott területfoglalós, haduras, birodalomépítős tematikájú stratégiai játékok helyett néha vágyunk kicsit békésebb hangulatú partikra is. A Planet, Photosynthesis,az Everdell, a Zoolorettoo mind slágertermékek, folyamatos az érdeklődés irántuk.

Nem véletlenül hagytam a felsorolás végére a Fesztáv társasjátékot, a legutóbbi , legnagyobb " durranást", mert ennek a játéknak, és a cikkben bemutatásra kerülő Mariposas társasnak ugyanaz a szerzője, névszerint  Elizabeth Hargrave. Igen..egy hölgyről van szó, mivel a játékaiban madarak és lepkék szerepelnek, talán ez nem annyira meglepő. 

A játék főszereplője egyetlen lepkefajta, a " Pompás királylepke". Ez az egyébként tényleg gyönyörű lepkefaj elindul vándorútjára Mexikóból egészen Észak-Amerikáig, a kanadai határig majd vissza... Na ebből az érdekestermészettudományi felfedezésből alkotott egy társasjátékot a szerző. Azért ez nem semmi..

                                                                                                                                             

A feladatunk tehát, hogy három évszakon keresztül irányítva a lepkefajt eljussunk Mexikóból a kanadai határig, és térjünk vissza. Közben persze generációváltások vannak, nem azok térnek haza, akik elindultak, de hát pillangóéknál ez a természet rendje. 

Tavasszal négy lépésünk van, nyáron öt, ősszel hat, mindig más-más célokért gyűjtve a pontokat. Tavasszal a célunk eljutni a párzási helyre, nyáron minél több csodálatos lepkét kikeltetni, majd végül ősszel egy új dinasztiát visszajuttatni Mexikóba.

A játéktér egy hatszögekből álló térkép aminek alapja az Egyesült Államok,itt kell ügyeskednünk, ha a végén nyerni szeretnénk. A hatszögekben virágfajtákat láthatunk, ezekből összesen ötféle van. A mozgásunkat a kezünkben lévő kártyákkal irányítjuk, kettőt kapunk, és választhatunk, melyiket használjuk fel, amikor sorra kerülünk. A felhasznált kártya helyett húzunk majd egy újat. Egy-egy kártyán két információ van, hogy hányszor és hány mezőt léphetünk. Amelyik mezőre lépünk, az ott található virágot begyűjtjük, ezeket később a szaporításnál felhasználjuk, mégpedig úgy, hogy egy selyemkórót jelző kis hatszög táblácska mellé leszállunk, beadjuk az összegyűjtött virágokat- lehetőleg egyformákat- és már kezdődhet is  a szaporodási folyamat. Az első lepkegeneráció két virágért hozza létre a második generációt, amely háromért a harmadikat,stb. így jön majd létre előbb-utóbb a dinasztia..Vannak úgynevezett " lepkebarát" városok is, az itt lakók nagyon szeretik a színes pillangókat, mert kis lepkebarát kerteket építettek nekik, itt beszerezhetünk bónuszkártyákat. A negyedik generációt kell visszahoznunk Mexikóba, lehetőleg minél többet, mert aki a legtöbb pontot érő lepkedinasztiát tudja felmutatni, az nyeri meg a játékot.

Összegzés:

Egy nagyon szép, látványos családi társasjáték született, amely tudományos tényeken alapszik, és szinte biztos, hogy az első lejátszott parti után- vagy akár előtte- elkezdünk kicsit jobban érdeklődni a királylepkék iránt, utánaolvasunk a játék alapjául szolgáló természeti jelenségnek. A játékmenet úgy lett kialakítva, hogy a játékosok  nem akadályozzák egymást a lépéseikkel, ugyanarra a mezőre léphetnek akár többen is. 40-50 perc alatt végigvihető egy parti. Az egyes évszakok céljai véletlenszerűen változnak, a városok bónuszai szintén, így nyugodtan elővehetjük akár naponta is, mindig új játékélményben lesz részünk.