TOP termékek

Szállítás, fizetés

Szűrés

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog

Képérzék bemutató

2021.01.19 10:57
Képérzék bemutató

Képérzék családi asszociációs társasjáték

 Dixit,és kiegészítői évek óta tartó töretlen sikerén felbuzdulva egyre több, és jobbnál-jobb kommunikációs, asszociációs partyjátékot dobnak piacra a műfaj kedvelőinek nagy örömére.

A Képérzék is ennek a kategóriának a kedvelőit bűvölte el, és a szakma is kifejezte elismerését, mivel a Spiel des Jahres 2020. díjat ítélte oda a játéknak. Ahogy ilyenkor lenni szokott, a díj hatására egyre nagyobb érdeklődés övezte a játékot, mindenki be akart szerezni egy példányt, aminek következtében egy ideig hiánycikk lett...

De nézzük a lényeget:

A dobozról levéve a celofánt, majd kipakolva a kellékeket, kicsit olyan érzésünk támad, mintha egy padlásról szedett volna valaki össze kifejezetten retro cuccokat. A fotókártyákon lévő képeken teljesen átlagos,lényegretörő tartalmat láthatunk, majd sorban kerülnek elő a további dolgok, fakockák, botok, kavicsok, építőkockák, sőt cipőfűzők!! tényleg mintha egy elhagyatott gyerekszoba valamelyik szekrényéből pakolnánk ki.. Nnaa..ez az év játéka?? -gondoljuk, de nem ez a lényeg, ez teljesen tudatos design...

A  játékszabállyal való ismerkedés a következő dolog, amit meg kell tennünk, és szerencsére nem kell sokáig értetlenkednünk, videókat nézegetnünk, hogy megértsük miről is van szó. A szabályok legalább olyan egyszerűek, mint a játék kellékei..

Hogyan játsszuk:

Első lépésként alaposan keverjük meg a 91 db fotókártyát, majd pakoljunk le belőlük találomra 16 db-ot, 4x4-es oszlopokba. A többit tegyük félre. Az oszlopokhoz rendeljünk számokat ( 1- 4 ) illetve betűket ( A-D ) a mellékelt kis jelölőkkel.

Ezután a játékelemekből - összesen öt ilyen kis csomag van- osszunk minden játékosnak találomra, a maradékot szintén tegyük el. Ezután minden játékos húz a mellékelt kis zsákocskából egy token lapot, amelyre egy koordináta van írva. Ennek segítségével beazonosítjuk, hogy a lerakott kártyákból melyik fotókártya vonatkozik ránk. 

A feladatunk, hogy a képet a játékostársainknak felismerhetővé kell tennünk az épp nálunk lévő játékelemek segítségével. Ezeket kell úgy variálnunk, hogy lehetőleg mindenki kitalálja, melyik kártyán lévő képet akarjuk ábrázolni. A játék azonban úgy van kitalálva, hogy egy fotókártya akár több játékoshoz is tartozhat, így az a fura helyzet állhat elő, hogy az egyik pl. cipőfűzőkkel, a másik pedig kavicsokkal, botokkal próbálja meg rávezetni játékostársait ugyanarra a megoldásra. Minél többen kitalálják, annál több pontot kapunk. A pontozáshoz egyébként egy pontozótömb van mellékelve, azokra írjuk, ki hogy áll éppen. 

Nézzük közelebbről meg egy kicsit a játékelemeket:

- cipőfűzőböl egy rövidebb és egy hosszabb, talán ezekkel a legkönnyebb ábrázolni, hiszen fűzhetőek, formázhatóak

- fakockák, 9 szín, mindegyikből 3-3. Ezekkel pixelképet kreálhatunk, hááát nem könnyű feladat...

- 4 kavics 4 kis fabot, ezeket keverve formákat alkothatunk.

- építőelemek, ezekkel térbeli formákat hozhatunk létre

- kártyacsomag, a lapokon lévő képekkel kell hatást elérnünk, ez bizony nem könnyű..

Tehát jól látható,hogy ahány játékelem, annyi féle kreativitásra lesz szükségünk. Pont ezért ajánljuk gyerekekkel együtt játszani ezt a társast, mert kiváló fejlesztőjáték is egyben. 

Végezetül: egy remek családi, party és fejlesztőjátékot ismerhettünk meg a Képérzék társasjátékban, a játék szerzői - Daniela & Christian Stöhr- egyben üzennek is nekünk, hogy játszani, társasozni akár lim-lomokkal, hétköznapi dolgokkal is lehet, csak egy kis kreativitás, és fantázia kell hozzá. 

A játékot ketten nem lehet játszani, 3-5 főre van kitalálva, 8 éves gyerkőccel már játszhatjuk, 30 perc körüli a játékidő, tehát nem kell egy egész délutánt szabaddá tennünk, ha kedvet kapnánk hozzá.

Érdemes megnézned ezt a bemutató videóanyagot: játékbemutató videó

Jó játékot kívánunk!